Jak przyprawiać potrawy, by schudnąć?

Najczęściej stosowaną przyprawą w kuchni polskiej jest sól. Choć wydaje nam się, że to jedyny sposób na to, by jedzenie dobrze smakowało, eksperci biją na alarm – Polacy używają o wiele za dużo. Jest to nie tylko niezdrowe dla naszych organizmów, ale również powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie. To sprawia, że nie wyglądamy korzystnie.

Tymczasem odpowiednie przyprawianie potraw może okazać się skutecznym narzędziem w walce z nadwagą. W każdym twoim posiłku powinno znaleźć się miejsce na zioła, szczególnie te świeże i pachnące. Dodatek bazylii czy oregano pozytywnie wpłynie na twój układ trawienny, znacznie przyśpieszając jego pracę. Jeśli zdecydujesz się na to, by dodać potrawom odrobiny pikanterii, np.

przez przyprawienie ich pieprzem lub chilli, również rozgrzejesz organizm i przyśpieszysz trawienie. W twojej kuchni powinno znaleźć się również miejsce na inne rozgrzewające przyprawy, jak kurkuma czy imbir. Pamiętaj, że największym wrogiem zdrowej sylwetki są gotowe mieszanki przypraw. Przed ich użyciem koniecznie przeczytaj, jaki mają skład.

W większości tego typu produktów, znajdujących się na sklepowych półkach, znajdziemy przede wszystkim sól i sztuczne dodatki. Nie można nazwać ich ani zdrowymi, ani smacznymi.

http://aspazja.pl/zabiegi/lipoliza dieta ewa dąbrowska