Błonnik pokarmowy – podstawowy składnik zdrowej diety

Istotną rolę w zdrowym odżywaniu ogrywa błonnik pokarmowy. Dlaczego nie może go zabraknąć w codziennych posiłkach i jakie korzyści niesie dla naszego zdrowia? Przede wszystkim błonnik pokarmowy przyspiesza procesy trawienia pokarmu oraz zapobiega zaparciom.

Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. To sprawia, że stanowi on podstawę diet odchudzających, ponieważ dzięki niemu nie przybiera się na wadze.

Dodatkowo wywołuje uczucie sytości, a sylwetka zyskuje zgrabny wygląd. Warto również dodać, że błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi.

Błonnik pokarmowy zawarty jest w produktach pochodzenia roślinnego. Dlatego tak ważne jest, aby codziennie dostarczać organizmowi warzywa i owoce.

Dużą zawartością błonnika pokarmowego charakteryzują się produkty zbożowe, na przykład otręby pszenne i żytnie, pieczywo razowe, kasza gryczana oraz warzywa i owoce, takie jak marchew, buraki, fasola, banany, suszone morele. Niedobór błonnika może doprowadzić do zaparć, chorób jelit oraz miażdżycy.

diety